Activități de voluntariat

DIN INIMĂ, VOLUNTAR

Conform Legii Voluntariatului din 2006, „voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social si comunitar și altele asemenea.”

Activitățile de voluntariat desfășurate în cadrul SNAC de către elevii liceului nostru sunt diverse, oferind adolescenților oportunitatea de a se implica în viaţa comunităţii locale și a-și însuşi valori civice precum solidaritatea, implicarea şi munca în echipă, de a socializa mai mult, a-i ajuta pe semenii noștri aflați în nevoi, dând dovadă de empatie, altruism, dar mai ales dragoste: 

”Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”

Jocurile Special Olympics Down Retezat

”Săptămâna legumelor și fructelor donate” 

”Ziua Internațională a Voluntariatului”

Schimbarea începe cu tine, iar cuvintele lui Barack Obama subliniază capacitatea omului de a produce schimbare: 

“O singură voce poate schimba gândirea unei săli pline. Şi dacă o voce poate schimba mentalitatea unei săli, atunci poate schimba un oraș. Dacă poate schimba mentalitatea unui oraș, poate influența un stat. Dacă influențează un stat, influențează o națiune și lumea întreagă. 

Vocea TA poate schimba lumea!”.

Voluntarii sunt persoane energice, cu o viziune clară și o motivație puternică de a schimba mentalități. Valorile care stau la baza acțiunilor de voluntariat sunt: solidaritatea, altruismul, respectul, învățarea continuă și dorința de a contribui la schimbările sociale, valori cu un impact puternic în dezvoltarea unei comunități. Pasiunea și dăruirea voluntarilor, dorința de a oferi, fără a aștepta nimic în schimb, sunt principalele ingrediente ale unei acțiuni de voluntariat reușite.

Importanța acțiunilor de voluntariat în viața tinerilor este evidențiată în impresiile și gândurile exprimate de voluntari după implicarea lor  în acțiunile desfășurate în liceul nostru:

”Înainte de a mă implica în acțiunile de voluntariat, eram o persoană care nu știa să aprecieze ceea ce are, un om cu un caracter puternic și foarte mândru. Când am ajuns prima dată lângă acești copii minunați, mi-am dat sema ca trebuie sa prețuiesc mai mult ceea ce am. Am învățat de la ei cum se poate transforma un “nu pot ” în “se poate”. M-am cercetat în acele momente adânc în sufletul meu si am văzut că ceea ce arăt lumii din jur, e doar partea negativă, așa că am decis să mă schimb: să fiu un om plin de dragoste și bunătate. Acești copii m-au învățat ce este ambiția, stima de sine și cel mai important, DRAGOSTEA … Pentru aceasta, le MULTUMESC!” – Adina

”Am descoperit voluntariatul în urmă cu un an când, împreună cu câțiva colegi, am participat la Jocurile Special Olympics Down Retezat. Pentru mine a fi voluntar înseamnă a face bine fără sa aștepți nimic în schimb, deoarece fericirea care se citește pe chipul oamenilor cărora le-ai făcut o bucurie este incomparabila cu orice satisfație materială. Prin participarea la activitățile de voluntariat am devenit mai sensibila la nevoile celorlalți și am descoperit că un gest mic poate deveni un lucru măreț” – Bianca

LET’S DO IT, ROMANIA!

La finele lunii septembrie, voluntarii Liceului Tehnologic ”Constantin Bursan” Hunedoara participă la acțiunea ”Let’s Do It, Romania” inițiată de Primăria Hunedoara. Împreună cu alți elevi de la școli și licee din oraș, noi, voluntarii liceului, ajutăm la ecologizarea pădurii Chizid, iar la final se adună un număr impresionant de saci cu gunoi. Prin aceaste acțiuni se urmăreşte conștientizarea în cadrul comunității a faptului că obligativitatea păstrării unui mediu curat este a fiecăruia dintre noi. Elevii îşi exprimă nemulțumirea față de comportamentul persoanelor care lasă resturi și plastic în natură. Trebuie să amintim tuturor faptul că plasticul nu se descompune, ci poluează timp de sute de ani. Mai mult, vorbim și despre o poluare vizuală a naturii, care ar trebui să ofere o oază de liniște și bucurie.

SĂRBĂTOAREA CREȘTINĂ, TREAPTĂ SPRE DESĂVÂRȘIRE

”Hristos se naște, măriți-L, 

Hristos din ceruri, întâmpinați-L! 

   Hristos se naște în fiecare an, în chip tainic, revărsând în sufletele noastre un strop din bunătatea și iubirea Sa.  Urmând îndemnul Mântuitorului, de a-i ajuta pe semenii noștri, elevii Liceului Tehnologic Constantin Bursan au dat dovada de generozitate, iar bucuria de a dărui s-a materializat în acțiunea: “Anul acesta, eu sunt Moș Crăciun!”

Sărbătorile nu sunt simple comemorări, amintiri ale unor fapte petrecute în trecut, ci întâlnirea reală cu Hristos. Sărbătoarea Nașterii Domnului este evenimentul din viața creștinului care îl îndeamnă la dragoste, milostenie, bunătate, liniște sufletească.

     Milostenia, fiica cea mare a iubirii creștine este calea spre Împărăția lui Dumnezeu. 

   Sfântul Ioan Gură de Aur spune că: “…milostenia n-a fost lăsată pentru cei ce primesc, ci pentru cei ce dăruiesc, nu pentru cei ce iau, ci pentru cei ce dau, fiindcă aceştia, în principal, câştigă mai mult”. Activitatea desfășurată a avut la bază motivația elevilor de a aduce o schimbare, atât în societate, cât și în viața personală. Tinerii aleg să se implice în activitățile moral-creștine deoarece beneficiile în plan social și personal sunt multiple: dezvoltă încrederea în sine, are efecte pozitive asupra stării de bine a întregului organism, oferă ocazia unor provocări noi, îmbunătățește performanța școlară, contribuie la dobândirea de noi abilități și aptitudini și schimbarea unor mentalități.

”Anul acesta, eu sunt Moș Crăciun” s-a dorit a fi un exemplu de altruism, empatie, bunătate și dăruire. Este important ca noi, adulții, să oferim modele demne de urmat pentru copiii din jurul nostru, pentru ca ei să vadă bucuria din ochii celor la care ne gândim și să simtă liniștea sufletească a celor care dăruiesc.

Vizitatori: 2 Vizitatori: 189627
Traduceți