Activități extrașcolare și școlare

Colinde 2023!

DISCUȚII  ÎN CHIPIU

Sunt multe de discutat referitor la respectarea regulilor și a conduitei morale la școală și acasă și parcă niciodată nu sunt de ajuns sfaturile și îndrumările.Într-o zi de septembrie, la o oră de dirigenție, intră un organ de poliție. Liniște… ochi măriți… inima bătând tare … ”Ce-am făcut? Pe cine saltă?” Uniforma albastră luminează clasa, dar și ochii elevilor de clasa a 10-a profesională, când spune: ”Bună ziua, sunt aici ca să vă protejez”.  

     Deasupra măștii, doi ochi mari, căprui, expresivi, zâmbesc a calm. Puțin peste 20 de ani, agent de politie Bereczki Eva, poartă cu mândrie uniforma albastră. Adoră să fie înconjurată de tineri, să le vorbească, să îi învețe de bine.

Discuțiile încep cu obligativitatea respectării normelor în condiții de pandemie, apoi Eva atinge un subiect sensibil: bullying. Vorbind din experiență, ea reușește să ajungă la fiecare elev prin proiectarea unui parcurs de dezvoltare cu care fiecare s-a putut identifica:  ”Și mie mi-au spus că sunt grasă”, ”Toți mi-au spus că nu voi reuși”, ”Și eu am avut neînțelegeri cu colegii. Nu putem schimba trecutul, însă putem alege cum privim prezentul și ce alegeri putem face pentru un viitor mai bun”.

Eva a oferit câteva metode de a face față unui bully și a subliniat ce se află în spatele celor care rănesc intenționat sentimentele celor din jur. Atmosfera din clasă s-a relaxat, discuțiile au devenit atât de naturale, de parcă se cunoșteau de-o viață. Ne-a dat încredere. Ne-a dat putere. Ne-a dat speranță. Speranță că și noi vor putea răzbate. Ne-a motivat să fim așa cum ne-am dori ca și ceilalți să fie cu noi.

A fost o oră de dirigenție aparte, cu o combinație de emoții și cu o neașteptată atitudine din ambele părți. Doar atunci când vom înțelege că regulile sunt făcute pentru a fi respectate, pentru a ne proteja (uneori pe noi, de noi), că omenia este un lucru pe cât de simplu, pe atât de valoros, vom reuși să ne bucurăm cu adevărat de privilegiul de a trăi într-o lume civilizată.

HAI-HUI PRIN MUNȚII RETEZAT

„Nu e nici un loc în munţi, care să nu fie drag adevăratului drumeţ; dar sunt unele locuri al căror suflet îi e mai aproape, fie că el s-a dus acolo de multe ori, fie numai o dată. Numai o dată am fost în munţii Retezat, dar mi-a rămas la inimă”.La fel și mie și prietenilor mei: cu echipamente specifice și cu multă energie, cutreierăm munții în căutare de liniște, aer curat și priveliști care taie respirația, la propriu și la figurat. Am investit în tot ce este nevoie pentru drumeții în siguranță, să ne întoarcem teferi acasă, de fiecare dată.

Vârful Retezat 2482m este al 3-lea vârf ca înălţime din Munţii Retezat fiind surclasat de vârful Peleaga 2509m şi vârful Păpuşa 2508m. Indiferent pe unde alegi să urci pe vârful Retezat vei rămâne surprins de frumuseţile și de priveliştile care te întâmpină de pe acest vârf: vârful Mare 2463m, vârful Păpuşa 2508m, vârful Peleaga 2509m, vârful Custura 2457m, vârful Bucura 2433m şi vârful Judele 2398m. 

     În Retezat am fost vara trecută când am vrut neapărat să urcăm pe cele 2 vârfuri de peste 2500 m dar şi să cunoaştem cât mai multe din renumitele lacuri glaciare presărate pe acest masiv, mai ales lacul Bucura (cel mai mare lac glaciar din Romania).Imaginea peisajelor frumoase din Retezat cu care ne-am întors acasă, pe cardul telefonului dar mai ales în suflet, ne-a făcut să ne gândim la o altă drumeţie în „tărâmul fermecat cu ochi albaştri” doar că nu ştiam, din multitudinea de trasee, pe care să-l alegem? Este comod să umblăm pe poteci bătătorite pe care am mai fost dar şi provocator să o luăm pe alte căi despre care nu ştim cât sunt de grele şi nici dacă te răsplatesc cu aceleaşi frumuseţi de care ai avut parte anterior, greu de crezut că le mai poţi găsi pe altundeva. Am ales varianta a doua, cea a explorării unui nou tărâm din Retezat, cea despre „cucerirea” unui nou vârf care îi dă numele masivului şi care se spune în legenda că ar fi plat în urma unei lupte dintre Iorgovan şi balaur şi ar oferi o lojă perfectă pentru a explora depărtările: urcare din Râuşor în culmea Lolaia şi coborâre pe colţii Prelucelor înapoi în Râuşor, traseu spectaculos şi deosebit de frumos dar nerecomandat iarna

Am pornit călăuziti de banda roşie ( Marcaj-Turistic-Banda-roşie) scrisă din loc în loc pe copaci. Prima porţiune este un urcuş susţinut printr-o pădure deasă. Ştiam de la alţii că este un traseu greu cu porţiuni abrupte, dar tocmai acesta este farmecul drumeţiilor, pentru cei experimentaţi. Apropo, sigurana este crucială: este nevoie de echipament specializat, de studierea în prealabil a traseelor şi de un tonus muscular adecvat urcuşului, deci nu recomand trasee montane celor care nu îndeplinesc aceste condiţii. După ce am ieşit din pădure am intrat într-o lume deosebit de frumoasă. Tufe de jnepeni, flori (chiar câţiva rhodondrendroni înfloriţi în septembrie), un pârâiaş care curgea ascuns pe sub vegetaţia deasă, în dreapta noastră, (auzeam doar melodia lui) toate înconjurate de peretele verde al munţilor. Din loc în loc, câte-un vârf atingea norii, care erau din ce în ce mai prezenţi deasupra noastră. Nici în această porţiune urcarea nu este uşoară. Un ocean de frumusete! Multe lucruri sunt importante pentru sufletul nostru dar în acest moment ne reducem la bucuria atingerii unui vârf de munte după eforturi susţinute.

Fără aer dar bucuroşi, ajungem sus, unde peisajul ne taie respiraţia şi rămânem fără cuvinte în faţa naturii. Un loc de poveste deasupra norilor, deasupra tuturor minunăţiilor. Un loc legendar pe care nu mi-l pot scoate din minte, un traseu greu dar pe care l-aş parcurge iar şi iar doar pentru a mă bucura de frumuseţile pe care ni le oferă natura Un loc magic!

CLASSBUILDING

Am putea spune că team building-ul este un proces gândit să dezvolte și să motiveze un grup, să îmbunătățeasca relațiile și raporturile dintre membrii pentru depășirea barierelor în atingerea obiectivelor comune, astfel încât să devină o ECHIPA. Termenul de “team building” provine de la cuvantul “echipă”, iar dacă ne referim la o clasă de elevi, înseamna de fapt “construirea unei clase”.

          Pentru realizarea acesteia este nevoie de timp de calitate petrecut alături de colegi: activități de echipă ce presupun cooperare, strategie, comunicare, creativitate, uneori depășirea propriilor limitedar și distracție. Astfel, pe baza stagiilor de mai jos, s-au organizat o serie de activități menite să îmbunătățească relațiile dintre colegii din clasa a 11-a C profesională:

 Stagiul de formare al echipei. 

În această etapă sunt recomandate activitățile care implică cunoașterea, spargerea gheții și interacțiunea socială;

 Stagiul de agitare al echipei.

 Acum se creează stările de disconfort, competiția și provocările individuale pentru a scoate ce e mai bun de la participanți.

 Stagiul de normare.

 Se apelează la jocurile de rol, la comunicare, se stimulează încrederea și se orientează fiecare echipă pe procese;

 Stagiul de performanță.

 Acum sunt recomandate activitățile ce implică provocări complexe ale întregii echipe, orientare spre rezultate, dar se pune accent și pe leadership.

           Elevii a avut de realizat o ”Misiune Imposibilă”, prin care să colaboreze între ei, pentru a afla cât mai multe lucruri în comun, ca bază pentru viitoare prietenii. Fiecare provocare a fost realizată cu succes, au comunicat pentru realizarea sarcinilor și s-au distrat de minune.

           În fiecare an, împreună cu elevii liceului nostru, realizăm astfel de activități menite să sudeze relațiile dintre elevi, să îmbunătățească comunicarea și să aducă bună dispoziție.

           Concluzia? Suntem o echipă!

 Activități derulate în semestrul I

Anul școlar 2015-2016

 

Nr. crt. Numele activităţii Participanţi Locul de desfăşurare Profesor responsabil Data
1 Săptămâna mobilităţii 30 elevi şi

4 profesori

Curtea şcolii şi sala de sport Oncu Marius

Todor Manuella

Cristescu Olimpia

18.09.2015
2 Ziua Internațională a Limbilor Europene 10 elevi Sala festivă Munteanu Aida 28.09.2015
3 Sănătatea fără tutun, alcool şi droguri 30 elevi

5 profesori

Sala festivă Oncu Marius

Todor Manuella

08.10.2015
4 Sănătatea, cel mai de preţ dar al vieţii 30 elevi

5 profesori

Sala festivă Oncu Marius 28.10.2015
5 Acțiune SNAC “Săptămâna legumelor și fructelor donate” Elevii din clasele de liceu și profesională   Farcaș Nicolae Luna noiembrie 2015
6 Educaţia religioasă în rândul adolescenţilor 25 elevi şi 3 profesori Mănăstirea Prislop Oncu Marius 03.11.2015
7 Atelier Saint- Gobain 60 elevi, profesori de la catedra tehnică Sala festivă și atelier Ardelean Daniel

Chirculescu Monica

12.11.2015
8 Ziua porților deschise Elevii de clasa a VIII a din zona Hunedoara   Catedra tehnică 19.11.2015
9 Vizită tematică la SC APA PROD SA, stația Ciuperca Clasa IX B și XII C SC APA PROD SA Graure Claudia

Cristescu Olimpia

19.11.2015
10 Toamna se numără artiştii 40 elevi şi 5 profesori Sala festivă Munteanu Aida

Farcaş Marinela

27.11.2015
11 Sa  inlaturam violenta Clasa X B Sala festivă Borza Ana 28.11.2015
12 Istoria  noastră  văzută  prin  ochii  cititorilor Clasa X B   Pătrășcoiu Alexandra 1.12.2015
13 Vizită tematică la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare Clasa  XI B Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Graure Claudia

Cristescu Olimpia

11.12.2015
14 Activităţi umanitare şi spectacole de colinde 20 elevi Azilul de bătrâni, Casa de copii Farcaş Dumitru 17.12.2015
15 Simpozionul  ”Stop Violenței”, Clasa IX B Spitalul Municipal Dr. Al. Simionescu Graure Claudia

Cristescu Olimpia

Decembrie 2015
16 Moment poetic dedicat lui Mihai Eminescu 10 elevi Sala festivă Catedra de română 15.01.2016
17 „O săptămână fără violenţă !” 30 elevi şi 3 profesori Unitatea şcolară Borza Ana

Oncu Marius

Todor Manuella

19.01.2016

 

Calendarul activităţilor extracurriculare în anul şcolar 2014 – 2015

 

TEMATICA 

ACTIVITĂŢII

DATA RESPONSABIL
Săptămâna mobilităţii 20.09.2014 diriginţii
Numirea Consiliului Şcolar al Elevilor (CŞE) 30.10.2014 diriginţii
Şedinţe ale CŞE periodic membrii CŞE
Seara Liceului octombrie 2014 clasele a XI-a
Ziua internaţională pentru toleranţă noiembrie diriginţii
Vizite în vecinătatea apropiată noiembrie diriginţii
Comemorări personalităţi regionale permanent diriginţii
Ziua României decembrie diriginţii
Ce ştim despre HIV/SIDA decembrie Prof. Cristescu Olimpia
Ziua internaţională a drepturilor omului decembrie diriginţii
Colinde decembrie Prof. Farcaş Dumitru
Acţiuni umanitare decembrie Prof. Farcaş Dumitru
Săptămâna Eminescu ianuarie catedra de limba română
Ziua internaţională a femeii martie diriginţii
Ziua internaţională a consumatorului martie diriginţii
Iubim natura ocrotind-o! martie Prof. Oncu Marius
Şcoala altfel – activităţi extracurriculare aprilie diriginţii
Competiţii sportive aprilie Prof. Alic Mircea
Ziua mondială a sănătăţii aprilie Prof. Cristescu Olimpia
Ziua Europei mai Prof. Oncu Marius
Săptămâna porţilor deschise mai  cadrele didactice
Ziua internaţională a copilului iunie diriginţii
Ziua mondială a mediului iunie diriginţii

De prin şcoală şi din afara ei …

1. Seara Liceului

Toamna se numără … dovlecii! Spiritul toamnei aurii şi dorinţa de spectacol a reunit elevii şi profesorii de la Grup Şcolar de Telecomunicaţii şi Lucrări Publice Hunedoara la cantina şcolii în data de 24 noiembrie la BALUL DOVLECILOR. Într-o atmosferă feerică, sub “privirile” înspăimântătoare sau surâzătoare ale dovlecilor ciopliţi, s-au perindat măştile: vrăjitoare, domniţe, cavaleri, vampiri …. Elevii au dovedit imaginaţie atât pentru amenajarea sălii cât şi pentru realizarea costumelor, adevărate opere de artă! Chiar şi unii profesori au purtat măşti, au intrat în competiţie şi au fost premiaţi! Balul s-a deschis cu “Dansul Domniţelor” l-a care au participat două doamne profesoare însoţite de două eleve. Atmosfera medievală s-a transformat într-un veritabil dans al culorilor şi măştilor, al vitalităţii şi speranţei care a cuprins pe toată lumea! Premiile au fost pe măsură, mai ales “surpriza dulce“: plăcinta cu dovleac!

dovleci 2

dovleci 1

 2. Balul Bobocilor

În data de 21 noiembrie 2008 a avut loc la sala Siderurgistul Hunedoara Balul Bobocilor de la Gr. Şc. Telecomunicaţii şi Lucrări Publice . Elevii au pregătit probe spectaculoase dovedind talent şi creativitate. Cele mai reuşite perechi au fost premiate, iar la final a avut loc recitalul formaţiei Hara.


DSCN0295
DSCN0122

3. Aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea liceului.

Pentru a sărbători 30 de ani de la înfiinţarea liceului s-au organizat mai multe activităţi: sesiune de referate ale elevilor şi profesorilor, apariţia revistei cu creaţii originale şi materiale ştiinţifice, program artistic la cantina liceului (dansuri populare, scenete, muzică, recital de versuri create de către elevi), la care au participat foşti elevi precum şi foşti şi actuali profesori.

4. Simpozioane

Simpozion Nichita Stănescu

Elevii şi profesorii au prezentat referate asupra unor creaţii lirice cunoscute din opera lui Nichita Stănescu. S-au tradus câteva poezii ale lui N. Stănescu în limba italiană, s-au lecturat şi a urmat o dezbatere la biblioteca şcolii

Simpozion Mihai Eminescu

S-a desfăşurat în sala festivă a liceului în prezenţa poetului hunedorean Eugen Evu. Acesta a prezentat ultimele numere ale revistei “Provincia Corvina” şi câteva dintre creaţiile poetice personale. S-au prezentat referate şi un material PowerPoint despre lirica eminesciană.

simpozion Mihai Eminescu  simpozion Mihai Eminescu 2

5. Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice a liceului

Au fost prezentate de către profesorii şi elevii şcolii noastre referate la disciplinele: limba română, matematică şi fizică. Au fost abordate teme cum ar fi: Software matematic în geometria plană, Teoria haosului, Fractalii.

6. Ziua Europei

Activitatea, desfăşurată în cantina liceului, a avut loc pe data de 9 mai cu ocazia zilei Europei. Programul a cuprins o scurtă prezentare a Uniunii Europene (apariţie, extindere), un program artistic susţinut de formaţia de dansuri populare a liceului şi o prezentare a principalelor state din Europa şi a unor reţete culinare tradiţionale din statele respective.

ziua Europei 2

ziua Europei 1

ziua Europei 3

 

  7. Mesajul meu antidrog

În urma desfăşurării acestei activităţi un grup de elevi şi profesori de la unitatea noastră de învăţământ au realizat o pagină Web, care a fost premiată cu menţiune la nivel judeţean.

antidrog 1 antidrog 3 droguri 

 

 8. Fumatul dăunează grav sănătăţii

Acţiunile au avut ca scop sensibilizarea elevilor în ceea ce priveşte efectele fumatului asupra sănătăţii organismului propriu dar şi asupra persoanelor din jur. Aceste activităţi interactive sunt necesare conştientizării tinerilor pentru formarea şi menţinerea comportamentului unui stil de viaţă sănătos, deoarece adeseori , adolescenţii adoptă comportamentul de risc pentru a face faţă unor situaţii , ignorând consecinţele de lungă durată ale acestuia. Activităţile au fost organizate la nivelul CCE şi apoi diseminate în timpul orelor de dirigenţie.

tutun

9. Alcoolul nu te face mare

Activitatea s-a desfăşurat pe parcursul întregului an şcolar şi a cuprins printre altele mese rotunde, seminarii, elaborarea de chestionare, toate având ca scop conştientizarea elevilor privind efectele nocive pe care le are consumul de alcool, îndeosebi la o vârstă atât de fragedă.

nopti albe

10. School after school şi Balul liceenilor

La această activitate ce a avut loc la Deva, elevii şcolii noastre au reuşit obţinerea locului trei, grupul fiind alcătuit din trei fete şi trei băieţi. Implicarea elevilor în aceste activităţi conduce la o îmbunătăţire a relaţiilor profesor-elev, dar şi la formarea unei atitudini mai responsabile din partea elevilor.

bal3
bal2

11. Nopţi albe ale Devei

Participarea la astfel de activităţi a dus la dezvoltarea capacităţilor de relaţionare în grupurile non-formale, la formarea conduitei de proiectare, execuţie şi evaluare a muncii.

alcoolul 1

12. Activităţi umanitare

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă profesorii şi elevii şcolii noastre au colectat diverse obiecte vestimentare, jucării, bani care au fost donate copiilor şi persoanelor vârstnice de la Casa de copii şi respectiv Căminul de bătrîni din Hunedoara.

la colindat 2 la colindat 1

13. Săptămâna educaţiei globale

În săptămâna 17-21 noiembrie 2008 au loc activităţi legate de interculturalitate-interspiritualitate, prilej cu care s-au desfăşurat concursuri de eseuri pe aceste teme, expoziţii de desene, seminarii etc.

14. Excursii şi drumeţii

De-a lungul timpului cadrele didactice au fost preocupate de valorificarea timpului liber al elevilor prin organizarea de excursii şi drumeţii, având ca scop conştientizarea valorilor morale, istorice , culturale şi ambientale.

pestera BoliiDSC_1922 DSC_1776 DSC_1632

15. Vizită laboratoare

P1000805

16. Spune NU avortului !

DSCN0692 DSCN0661

17. Halloween Party 

DSCN1317 DSCN1306

18. Concurs înot 

DSCN1410 DSCN1313

19. Prietenii naturii

P1240077 P1230951

20. Sanitarii pricepuţi

P1000913

21. Prietenii pompierilor

P1000930 P1000920

Vizitatori: 5 Vizitatori: 189577
Traduceți