Profil  sudor

Meseria de sudor este una dintre cele mai complexe meserii existente pe piața muncii. Centrele univesitare politehnice au facultăți de tehnologia sudurii, foarte căutate de doritori. Și pentru că este atât de complexă, este și foarte bine plătită.   În Italia, un sudor câștigă 1800 de euro. În Germania, de la 2000 în sus. Pentru țările scandinave, pragul minim este de 2500 de euro…La liceul nostru, elevii învață această meserie la parteneri economici, companii transnaționale, lideri în domeniul lor. Diplomele noastre sunt recunoscute în întreaga Uniune Europeană.

Firma ASSA-ABLOY este o firmă suedeză, lider mondial în construcția rampelor de andocare și a ușilor care se deschid automat, de la marile magazine și mall-uri. Elevii noștri, actuali și viitori fac practică la parteneri folosind echipamente de ultimă generație (aparate de sudură MIG-MAG, nu învechita sudură cu electrozi), roboți industriali, și sisteme de tăiere cu plasmă. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, se numesc ”sudor pregătit de Liceul Tehnologic Constantin Bursan Hunedoara”.

Iar acum câteva detalii tehnice. Pentru că în viață, detaliile fac diferența. În ciuda aparențelor, meseria de sudor este și pentru băieți și pentru fete. 40% dintre sudorii dintr-o firmă sunt femei. Și de multe ori femeile sunt cele mai bune sudorițe. Este nevoie doar de seriozitate. 

La același parteneri economici pregătim elevi și pentru meseria de operator pe mașini cu comandă numerică (CNC). Nici mai nici mai puțin de englezismul CNC operator. O meserie care și în Occident este considerată una de înaltă calificare. În care stai în fața unui panou de control și îî spui mașinii ce să facă. Sau robotului. Restul e tăcere…

Ești pasionat de sudură sau pur și simplu îți place să repari diverse lucruri prin gospodărie? Îți place să meșterești și vrei să afli cum se sudează pentru a confecționa obiecte sau chiar pentru a transforma hobby-ul in meserie? Abilitatea de a suda

devine atunci oportunitate. Îmbină utiul cu plăcutul. Și pasiunea cu câștigul de bani. Cu o minimă invetiție în echipamente de sudare, îți vei fi util și ție și celor din jur.

Sudorul este unul dintre cei mai pricepuți și mai importanți meseriași din construcții și din mediul industrial și practică o meserie căutată și bine remunerată. Pentru a obține calificarea de sudor, trebuie să parcurgi școala profesională – învățământ dual și ai avantajul de a face practică la ASSA-ABLOY, firmă care se implică în tot ce înseamnă pregătirea unui viitor sudor. În plus, vei primi și o bursă lunară, iar la finalul celor 3 ani te poți angaja la această firmă.

Elevii de la această specializare participă la concursuri pe meserii: Erasmus ”Meseria este brățară de aur”, precum și la promovarea învățământului dual, prin participarea la ”Marșul meseriilor”. Destinația finală a acestui marș a fost Castelui Corvinilor, unde s-a scos în evidență importanța învățământului tehnologic pentru dezvoltarea zonei și s-au discutat metode eficiente de a sincroniza nevoile angajatorilor cu oferta educațională din școlile cu profil tehnic.

Pe lângă activitățile cu profil tehnic, elevii sunt implicați și în activități extracurriculare: grupul de colindători coordonat de dna prof. Avram Alexandra a încântat profesorii, elevii și părinții cu un program artistic de colinde susținut în cancelarie și în fața Casei de Cultură din Hunedoara.

Vizitatori: 3 Vizitatori: 189651
Traduceți